Vinterbad i Norrland

Stockholm är täckt i ett tjockt lager av snö och is när vi möter upp Göran i Saltsjöbaden, strax öst om Stockholm. Det är en rekreationsort vid skärgården som är känd för sina badplatser som har legat där sedan början av 1900-talet. Det kalla vattnet stoppar in Göran som snart fyller 80 år. För i strax över 20 år har han åkt hit för att ta av sig sina kläder, doppa sig i det iskalla vattnet, för att sedan värma sig i bastun. 

Positiva effekter

Eftersom vi är här och dokumenterar deras bad väljer de att bära simkläder. Men i vanliga fall skulle traditionellt bada nakna. Men kanske viktigast av allt är sandalerna de bär till och från bastun. Utan de skulle värmen försvinna från kroppen, förklarar Göran. Kort därefter ser vi hur han går fram på bryggan och utan att tveka hoppar in i vattnet. Han tar ett par djupa andetag när han kommer in i vattnet. Uppfriskande, förklarar han. Den här morgonen är det drygt 1 grad i vattnet. Det är alltså riktigt, riktigt kallt. Men kylan skrämmer inte iväg Göran. Tvärtom är han övertygad om att det gör honom gott att vinterbada. Han berättar gärna om hur han själv har erfarit flera positiva förändringar sedan han började att vinterbada. Han har mer energi, mer ork, känner sig friskare och kryare samtidigt som han inte stressar upp sig lika mycket.

Bra för kropp och själv

Men att bada gör gott för kropp och själv. Det är till och med vetenskapligt bevisat att isbad ökar de hormoner som reglerar vårt välmående samtidigt som det sänker våra stressnivåer, förbättrar vår sömn och får våra muskler att slappna av. Samtidigt får det kalla vattnet våra blodkärl att dra ihop sig för att försöka bibehålla värmen i kroppen. I ett försök att skydda kroppen utlöser vi även hormoner som endorfiner som fungerar smärtlindrande och anti-depressivt. Som ett resultat är vinterbadare kända för att ha mer aktiva liv och generellt är gladare än andra människor. Det är någonting Göran kan vittna om. När vi berättar om de vetenskapliga rön som beskriver just det han har misstänkt så nickar han instämmande och förklarar att han inte var särskilt förvånad över resultaten. Det här har han känt till länge.

I ur och skur

Inte ens en storm skulle stoppa Göran från att bada. Förutom de självklara hälsofördelarna som de ar upplevt älskar han också kontakten man skapar med andra som uppskattar samma sak som han själ. Varje söndag möter han nämligen upp med flera andra personer som också de väljer att bada mitt i vintern. De dricker kaffe, kopplar av i bastun och pratar om vardagliga ting. Göran har som tradition att ta med alla till en lokal restaurang två gånger under året för lite traditionell svensk mat: knäckebröd, sill och snaps. Han visar gärna upp sin dagbok som han har skrivit sedan första gången de vinterbadade för flera år sedan. Den är full av detaljer kring vädret, bilder på samtliga deltagaer och korta anteckningar som ska påminna honom om de dagarna de tillbringade tillsammans.

Comments are Closed