Vackra Norrland

Att besöka ishotellet i Jukkasjärvi är en av de absoluta höjdpunkterna i en resa till Norrland. För många personer är den här resan ett levande konstverk som man får ta del av på första parkett som sedan smälter bort varje gång våren nalkas för att sedan byggas om när vintern kommer igen. Något varje person bör uppleva minst en gång i sitt liv. Kombinerat med norrsken och kanske en skidresa i fjällen kan det här resmålet bli en av de absolut bästa resorna du har gjort i ditt liv.

Men för några av oss som reser på en budget så kvarstår problemet om att det kan kosta väldigt mycket. Under tiden vi skriver den här artikeln kostar en resa till ishotellet mellan 10 000 kronor och 12 000 kronor för en tre-dagars-resa till ishotellet. Och det är per person. Och det är innan du adderar ytterligare kostnader som tillkommer en semester. Det är helt enkelt så att om du reser som ett par så kommer det kosta minst 25 000 kronor för dig att resa hit. Men det finns flera saker du kan göra för att resa dit billigare.

När öppnar det?

Redan i oktober börjar ishotellet konstrueras av den isen som sparades från det förra året. Det sparas i stora kylrum i närheten av anläggningen. Hotellet öppnar i december och stänger sedan då isen börjar smälta som i regel är kring april. Men faktum är att du har möjlighet att besöka ishotellet året runt. Då de lagrar ishotellet i stora kylrum så är det faktiskt så att det står öppet året runt. Det kanske inte riktigt är samma sak att sova i ett ishotell i ett kylrum på sommaren. Men det kan ge dig en idé om hur det är att sova i ett ishotell. Och du, det är betydligt billigare.

Hur kommer jag dit?

Ishotellet ligger beläget vid en liten historisk by som heter Jukkasjärvi som ligger djupt inne i Sveriges norra delar. Men trots det är det förvånansvärt enkelt att ta sig dit. Hotellet själv kommer man till med en enkel bilfärd från tågstationen som går längst en väg rakt genom staden. Enklast tar du dig till norra Sverige genom att åka till Kiruna som ligger runt 17 km väst om ishotellet. Det finns flera transportmöjligheter att ta sig till Kiruna vare sig du åker med flygplan eller med tåg.  

Flyg eller tåg

Under ishotellets vintersäsong så finns det dagliga direktflyg från Stockholm till Kirunas flygplats. Norwegian och SAS har bägge två plan som flyger den här sträckan så du kan jämföra priserna mellan de två även om det enligt vår uppfattning är billigare att åka med Norwegian. Om du istället väljer att ta tåget så kan du ta nattåget som tar runt 16 timmar från Stockholms centralstation till Kiruna. De är varma och bekväma och du kan få ett riktigt bra pris om du bokar i förväg. De två valen beror helt enkelt på hur bekväm du vill vara i din resa och hur mycket du vill planera i förväg.

Comments are Closed