Semester i Norrland

Det finns så mycket fantastiskt att uppleva i Norrland vare sig du åker dit över en weekend eller under en längre period. Oavsett om du väljer att åka under sommaren eller vintern så finns det något för dig. Älskar du sol, vandring, vackra vyer eller kanske ishotell och skidor? Då är Norrland någonting för dig. I den här artikeln redogör vi för några av våra absolut bästa tips när det kommer till att åka till Norrland.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Det byggs av isblock ur ån i Torne. Det prisbelönta ishotellet i Jukkasjärvi öppnar i december och håller sina dörrar öppna ända till mars. Med sina vackra isrum med möbler, skulpturer och inredning som varje år designas av internationella artister så får du som besökande gäst tillbringa dina nätter i en vacker miljö i en sovsäck för att sedan vakna upp och inleda dagen i en bastu tillsammans med en kopp varm lingondricka. Ishotellet ligger beläget i den lilla staden Jukkasjärvi som endast ligger 15 kilometer från Kiruna. En natt kostar runt 2 300 kronor per person men det finns även dyrare alternativ.

AppleMark

Norrskenet – en upplevelse

Det vackra förtrollande ljuset som uppenbarar sig i sin gul-gröna glans sveper över den kristallklara natten i Norrland vilket har fångat intresset från världens alla hörn och kanter. Det här är något som går att se från hela Sverige om man har tur men för dig som åker till Norrland är det nästan en garanti varje år. Det här naturfenomenet skapas när ljuset från solen kolliderar med partiklar i atmosfären. Det är något fantastiskt som slår oss varje gång vi tar del av norrskenet som bara uppenbarar sig när man väl ser det. Men som tur är går det att se varje gång du åker till Norrland och det finns till och med speciella platser man kan åka till med en guidad tur där man får den absolut bästa chansen att se norrskenet. Utöver det kan du även passa på att hyra ett tält att bo i utomhus över en natt under öppen himmel som gör att du kan somna in till bilden av norrsken. Finns det ett bättre sätt att spendera en natt under vintern på?

Jokkmokks vintermarknad

Under den första helgen i februari hittar du världens finaste vintermarknad i Jokkmokk som attraherar närmare 30 000 personer varje år. Här hittar du samer som säljer sina egenproducerade varor med allt från rådjursmattor, kött och mycket mer. Det hålls även rådjurslopp på Talvatisjön. Marknaden följs upp med uppträdanden med allt från folkmusik till matprovning, lekar, parader och fotografi så väl som konstutställningar. Och efter julmarknaden så kan du åka vidare för att åka hundsläde. Norrland är relativt platt och deras snötäckta landskap väntar på att upptäckas. Därför är det så vanligt att man ger sig ut på en släde som drivs framåt av flera hundar. Det är ett spännande och vackert sätt att uppleva landskapet på. Innan du åker iväg kommer du få en grundläggande träning i hur du styr och kontrollerar dina hundar.

Comments are Closed