Saker att göra i Norrland

Runt den här tiden varje år så får jag ofta en förfrågan att skriva en text om sommaren i Sverige. Skriv om de vackra stränderna i Skåne, berättar de till mig. Och var säker på att du nämner öarna vid Stockholm och deras vackra skärgård. Självklart, svarar jag och kanske något om de vackra vyerna vid Högkusten i norra Sverige och den orörda naturen i landet är så fantastiskt fin. Nej, det är för kallt där uppe svarar de. Håll dig till södra Sverige. Kanske skriver vi om Norrland under vintern. Det här är ingen överdrift. Trots att fler och fler har fått upp ögonen för Sverige så verkar det som att de allra flesta i Sverige tror att Norrland är kallt och mörkt 52 veckor om året. Det är en fantastisk del av Sverige som har några otroligt vackra platser att besöka under sommaren. Så i ett försök att ta tillbaka glansen i Norrland så kommer här några skäl till varför du bör besöka Norrland redan i sommar.

Höga kusten

Det här är ett landmärke i Sverige som blev utsatt av Unesco redan år 2000. Högsta kusten bjuder på fantastiska vyer från det annars platta norra Sverige. Det finns ett dussintalöar är med flera vackra stränder och klippor som man kan koppla av på. Vattnet är klart och vyerna är otroliga. Och det finns också flera restauranger inom 20 minuter. Här finns också en av Sveriges vackraste stränder som inte behöver förklaras vid namn. Det går att besöka den här platsen året runt och flera svenska och norska familjer kommer hit för att ta del av vyerna som erbjuds. Det finns också ytterligare ett hundratal stränder i närområdet för dig som vill upptäcka ännu mer.

Storforsen

Besök Storforsen under maj eller juni för att se en av Europas mest imponerande vattendrag. Med tusentals liter vatten som har smält under våren kan du förvänta dig en enastående show då det väller fram genom kanalerna. De rytande fallen som går att komma nära inpå lämnar avtryck på alla som besöker platsen. Om du väljer att sova över i närliggande hotell Storforsen så får du ta del av vattenfallet på nära håll – faktiskt från din balkong. Där du kan vakna upp och se hur modernatur ur sin fulla kraft arbetar dygnet runt.

Kungsleden

Kungsleden är en av de mest populära vandringslederna i Sverige och sträcker sig över 72 kilometer mellan Saltoloukta och Kvikkjokk. Det tar ungefär 3–5 dagar att vandra den här sträckan och erbjuder en natur som du inte hittar någon annanstans. Många som väljer att vandra hela sträcken är väl bekanta med vad det innebär att vara ute under en längre sträcka varför det är viktigt att du som ny person tar reda på vad du behöver ha med dig för utrustning redan innan du beger dig ut. I vissa fall – framför allt under lågsäsong – kan det vara så att du inte stöter på en annan person under flera dagar varför du måste kunna ta hand om dig själv under din resa.

Comments are Closed