Överlevnadskurs

Överlevnadskurs i USA

En gång per år gillar jag att utmana mig själv ordentligt, jag har provat allt från fiske vintertid i Norge till djuphavsdykning i Thailand. Eftersom jag älskar att vandra så hae jag länge funderat på att lära mig mer om den delen i USA. När jag sedan såg en överlevnadskurs med fokus på ensamma vandrare så var jag bara tvungen att anmäla mig. Det var väldigt dyrt och resan till USA ingick inte, men jag kände att det var en sån grej man gör en gång i livet.

Vår instruktör var en före detta militärutbildare och det första han påminde oss om var att vi vilken dag som helst kunde hamna i en nödsituation, en överlevnadssituation. Vi skulle vandra i en nationalpark och under vandringen skulle han lära oss om de principer vi behöver för att öka våra chanser att rädda oss själva eller andra i en utomhusnödsituation. Det är lämpligt att göra så mycket forskning som möjligt för att få så mycket kunskap du kan om den plats du tänker bege dig till för din utomhusaktivitet. Ett möjligt sätt att uppnå detta är att söka efter nyheter om platsen.

Berätta vart du ska

Ett annat sätt att få kunskap om ett område är att prata med de lokala parkskötarna. Förbered dig själv och din utrustning innan beger dig ut i vildmarken. Att förbereda sig själv innebär också att man känner till sina fysiska- och hälsobegränsningar.

En tredje sak att komma ihåg är att skapa och dela med dig av en kommunikationsplan. Förbered PACE-metoden för din utrustning, PACE står för Primary, Alternate, Contingency och Emergency. Det är en teknik utvecklad av infanteri och specialstyrkor för att skapa flera sätt att upprätthålla kommunikation.

Din kommunikationsplan bör också innehålla en tidslinje för när du börjar och slutar samt platser där emellan. Till exempel kanske du vill skicka ett textmeddelande till dina utsedda mottagare varannan eller tredje timme. När du har utvecklat din kommunikationsplan distribuerar du den till dem du kommer att kommunicera med.

Vandra i en nationalpark
Vandra i en nationalpark

Efter att ha utvecklat en kommunikationsplan rekommenderas att du skapar och repeterar en nödplan innan du går ut i naturen. Din nödplan behöver inte vara detaljerad och komplicerad. Det kan vara så enkelt som att utveckla ett första alternativ och ett andra alternativ om det går fel ute i vildmarken.

Mer tips

En av de viktigaste aspekterna av utomhusäventyr är att inte gå ut ensam, om det inte är nödvändigt. Backpackers och fritidsvandrare gillar att vandra ensamma. Många av försvinnanden, missöden och dödsfallen utomhus inträffar när någon vandrar ensam. Det handlar givetvis om vilket område man vandrar också, men här är fokus mer på de lite mer tuffa terrängerna som uppe i fjällen.

Höstsäsongen kan vara en utmärkt tid att tillbringa utomhus. Den förändrade färgen på växter och träd samt den friska morgonluften gör att vandringen blir desto mer trevlig. Att komma ihåg att vara säker och beredd ökar dina chanser för en fantastisk upplevelse. Kunskap om din avsedda plats, förbereda dig själv och ditt redskap, utveckla en kommunikationsplan, utveckla en akutplan och gå ut med en partner eller grupp kommer att minska risken för ett missöde utomhus.

Ta med dig

Det finns några överlevnads föremål som du bör bära hela tiden. En nödöverlevnadssituation händer plötsligt. Fickkniven är ett traditionellt och mångsidigt överlevnadsverktyg. En butan-tändare är en standardmetod för att tända brasor i de flesta nödöverlevnadssituationer. Mikroficklampor är också ett viktigt föremål för dig vid alla tidpunkter. Dessa ficklampor kallas ibland nyckelringlampor. Handtvättlappar är ett bekvämt sätt att bära med och kan användas till många ändamål. Till exempel kan en handservett användas med en butantändare för att kunna starta en eld.

Lägereld om kvällarna

Lägereld
Lägereld

Varje kväll samlades vi runt lägerelden, då hade vår instruktör släppt på den militäriska stilen och han var som en av oss. Vi drack öl, men aldrig mycket utan bara en eller två. Sedan hade vi en rutin där två personer varje kväll var i fokus. Med det menas att de berättade lite mer om deras intressen utöver att vandra i naturen. När personen var klar med att berätta så gick vi lager runt för att säga vad vi har för erfarenheter eller vad vi vill tipsa om kring just det ämnet. Några exempel, en kille berättade att han tog ridlektioner två gånger i veckan, då var mitt tips kring det ämnet att han skulle åka till Island och rida en av långturerna där, en annan av oss tipsade istället om att göra en resa till Wien och Spanska ridskolan för att kolla in deras shower. Nästa person gillade att spela online och då tipsade någon om world of warcraft medan jag tipsade om poker stars medan en tredje sa att hon brukade spela sudoku för att man där kunde välja många olika nivåer. Ja, och så pågick det. Alla möjliga ämnen kom upp men samtidigt fick vi lära oss mer om alla andra även om det inte var deras fokus-dag liksom. Det var en fantastiskt smart grej som jag ska ta med mig hem, förutom alla smarta överlevnadstips.

Comments are Closed