Norrsken

Norrsken är någonting som alltid har fascinerat människor världen över och som dessutom har skapat flera legender och berättelser. Idag har man lite mer förståelse för hur och varför norrsken faktiskt existerar och vad som gör att himlen pryds av dessa fantastiska dansade gröna sken.

I Sverige har man turen att kunna bevittna detta fantastiska naturliga skådespel i den norra delen av landet. Detta innebär också att turismen till dessa områden är stor den del på året då norrskenet är som starkast. Det är inte svårt att förstå varför norrskenet är så tilltalande för personer. Men vad är egentligen norrsken?.

Norrskenet betydelse förr i tiden

I Sverige hade norrskenet förr i tiden en avgörande betydelse och man trodde då att norrsken var en form av varsel. En himmel som pryddes av grönt sken innebar att onda tider var påväg och att krig var närvarande. Om skenet trädde fram på den södra delen av himlen var det ett tecken på att den stundande tiden skulle bli ännu svårare. I Lappland trodde man också att ett närvarande norrsken innebar att kyla väntade och då framförallt om norrskenet bildade en båge över horisonten.

I södra Sverige hade norrskenet dock en helt annan innebörd och berodde framförallt på att människorna i denna del av landet i många fall aldrig hade betraktat detta fenomenet själva. Den södra delen av Sverige trodde att norrsken uppstår när samerna sprang med eldbloss på slätterna och fjällen och jagade sina renar.

Vad är norrsken?

Men idag efter en lång period av forskning och iakttagelser av norrskenet vet man att norrsken har en helt annan betydelse. Norrsken uppstår istället på grund av laddade elektroner och partiklar  i luften som accelererats till höga energinivåer. Dessa accelerationer sker enbart runt jordens två magnetiska poler och samlingsnamnet för dessa två olika typer av sken kallas för polarsken. På den norra polen kallas fenomenet för norrsken medans den på den södra magnetiska polen kallas för sydsken. Trots att det finns två olika namn för ljus föreställningarna beroende på vart man befinner sig är det många som kallar båda delarna av polarsken för norrsken.

När de laddade partiklarna och elektronerna når atmosfären kolliderar de med molekyler och atomer vilket ger upphov till en jonisation som skapar det karaktäristiska gröna skenet.

Vart kan man se norrskenet i Sverige?

Då Sverige ligger väldigt nära den norra magnetiska polen har man turen att kunna bevittna detta vackra gröna sken i norra delen av landet. Det finns många platser som man kan resa till för att bevittna norrskenet men trots detta är det några ställen som är mer populära än andra. Framförallt då om man vill kunna kombinera denna ljusshow med en bekväm och intressant upplevelse.

Att boka in sig på Ishotellet i Jukkasjärvi kan man bo på ett ispalats året om och även ha en perfekt utgångspunkt för att kunna se detta vackra skådespel. Ett annat populärt ställe att åka till för att bevittna norrskenet är Abisko och då framförallt Aurora Sky Station. I Abisko är det en större chans att se ett helt norrsken då det oftast är mindre moln på himlen där.

Comments are Closed