Missa inte det här i Norrland

Om du har möjlighet att åka iväg under en långhelg så rekommenderar vi att du tar dig till Jukkasjärvi. Det är en liten stad i närheten av Kiruna. Och här hittar du världens första ishotell. Redan 1990 slogs portarna upp för första gången. Varje år bygger de om ishotellet baserat på en ny design från en ny arkitekt. Och isen får de från floden i närheten av staden. Här kan du smutta på kyld vodka från frysna isglas som serveras i deras egna bar. Men låt dig också omfamnas av de eleganta strukturerna som har formats ur is. Du kan till och med gifta dig i deras egna kyrka. Hotellet erbjuder också andra vinteraktiviteter i det närliggande området.  

Att sova i en igloo

Om du vill sova närmare naturen så kan vi rekommendera att du testar på den naturliga igloon som har karvats ut ur det starkaste vattenfallet i närområdet – Tännforsen. När vattenfallet fryser så formas en naturlig labyrint av grottor och andra formationer ur isen. Och ur det här byggs igloon. Den är häftiga platsen hittar du strax utanför Jokkmokk. Här kan du också gå en intensivkurs i hur de själv lär dig bygga och sova i din alldeles egna igloo. Det kan vara viktigt att nämna att det faktiskt inte är särskilt kallt att sova i en igloo alls. De tjocka isväggarna isolerar värmen vilket gör det någorlunda behagligt att vara inne i en igloo. Samtidigt så använder man tjocka filtar och sovsäckar vilket skapar en mysig stämning under natten man tillbringar i en igloo. Det finns alltså ingen anledning till att inte testa på att sova i en igloo.

Norrskenet väntar

För de som har mod nog att stanna utomhus under sena kvällar i norra Sverige så väntar en fantastisk upplevelse. De allra flesta känner förmodligen till norrskenen i Sverige, men du kanske inte visste att det är en mycket högre sannolikhet att du får uppleva norrskenet i Norrland. De här vågorna av grönt, rött och till och med lila skimmer kan vi se dansa på himlavalvet. Och det är mycket vanligare att man ser de under vintertid. Men den absolut bästa platsen för att se det här fenomenet är att besöka nationalparken Abisko som ligger norr om Kiruna.

Upplev samisk kultur

Drygt 20 000 samer finns det i Sverige. Och du har möjligheten att lära dig mycket mer om deras spännande kultur och historia – som faktiskt är en av världens äldsta. Spendera ett par dagar i en liten by i Jokkmokk under februari när en över 400 år gammal marknad slår upp portarna. Här hittar du allt från rådjurs-tävlingar och traditionella matuppvisningar med allt från rådjur, älg, och andra lokala maträtter. Utöver marknaden finns här även ett museum som ställer ut tusentals olika föremål och informerar dig om allt du är nyfiken på att veta kring deras kultur och historia. Med flera populära föreställningar med allt från lokala artister till andra nämnvärda personer som låter dig uppleva den samiska kulturen på nära håll. Du kan även gå en kort matlagningskurs för att lära dig hur du enklast tillreder äkta samisk mat.  

Comments are Closed