Lappland

Lappland är otroligt vackert. Landskapet täcker hela en fjärdedel av Sverige och har en alldeles storslagen natur. Det kallas också för “Europas sista vildmark” i folkmun. Till öster gränsar det till landskapet Norrbotten och i väster till Norge. I nordost ligger Finland. Till söder ligger landskapen Ångermanland, Västerbotten och Jämtland. Denna yta är lika stor som 25 % av hela Sverige!

Mycket av ytan består av fjäll och kallas för höglandsområde. Ungefär hälften ligger 500 meter över havet. Högsta punkten är Kebnekaises topp som är det högsta berget i Sverige. Här finns även alla de andra högsta bergen i Sverige och de är hela 12 stycken. Här är träden korta och det förekommer mest björk. I öster finns stora barrskogar och ju högre upp man kommer över havet desto mindre träd blir det och de ersätts istället av låga buskar.

Längst upp i Lappland råder det polarklimat. Här blir det aldrig mer än 10 grader varmt. Kommunerna som hör till Lappland är: Kiruna, Lycksele, Gällivare, Dorotea, Jokkmokk, Malå, Arjeplog, Sorsele, Arvidsjaur, Storuman, Åsele och Vilhelmina. På 1300-talet kallades Lappland för Lappmarken. Det var inte riktigt samma område som idag, utan ett ställe där fler samer fanns.På 1300-talet till 1500-talet fanns det bara vissa människor som hade ensamrätt på att handla med samerna. Dessa människor kallades “birkarlar”. På den tiden bestämdes att Lappland skulle delas in i olika lappmarker: Torne Lappmark: Ligger i de nordligaste delarna av Sverige. På 1500-talet gick området ända till Atlantkusten.Kemi Lappmark: Sedan år 1809 har detta område legat i Finland.Pite Lappmark: Sorsele och fjällen ner till Jämtland ända fram till år 1607.Lule Lappmark: Norr om Pite lappmark och söder om Torne lappmark. (Detta område har varit lika under alla år).Åsele Lappmark: Fram till år 1648 var det området vid Kultsjön. Utökades sedan efterhand. Umeå Lappmark: Ett område kring Stensele och Lycksele fram till år 1607. Först år 1673 började det kallas för Lycksele Lappmark. Det många tänker på när man nämner Lappland är Sveriges mest kända hotell, nämligen Ishotellet i Jukkasjärvi. Hotellet byggs upp när vintern kommer och som smälter bort på sommaren. Detta lockar tusentals turister varje år. Om man vill bo här skall platserna bokas flera månader i förväg eftersom det är så populärt.

Norrsken

Något som är ett av de vackraste naturfenomen som finns är norrsken. Det är ett grönt, rött eller blått sken som visar sig som strålar, bågar och draperier uppe på himlen. Det är ett helt fantastiskt skådespel och beror på att solens strålar tillsammans med jordatmosfären bildar ett elektromagnetiskt ljus. Ljusen är vanliga i polarområdena, men kallas då polarsken. I hela nordligaste Sverige syns alltid norrsken på himlen under vinterhalvåret. Ibland är fenomenet så kraftigt att TV och radiosändningarna kan störas!

Norrsken

Regeringen har satt upp ett mål som gäller Lappland för att det skall bli en ännu mer attraktiv landsbygd. Många kommuner får kämpa hårt för att hålla landsbygden i norr levande. Mellan år 2014 och 2020 satsas det 36 miljarder för att en utveckling skall ske åt rätt håll genom olika projekt och program som skall skapa lönsamma företag samt att locka bönderna att stanna kvar.

Comments are Closed