Kungsleden – En vandring i Norrlandsfjällen

Att vandra i de svenska fjällen kan bjuda på många olika upplevelser. Förutom att kroppen får sitt är det även en lisa för själen. Kungsleden bjuder på det mesta i vandringsväg, allt från vandring i djupa dalar till vandring över rent kalfjäll. Naturligtvis är det både rejäla stigningar men även mer lättpromenerade partier där terrängen sluttar nedåt. Kungsleden sträcker sig från Hemavan i söder till Abisko i norr och passerar genom de obyggda områdena i sex kommuner. Leden passerar genom kända platser som Stora Sjöfallet, Ammarnäs, Kvikkjokk och Kebnekaisemassivet.

För både nybörjare och erfarna

Eftersom att Kungsleden är så pass lång finns det sträckor att vandra för både nybörjare och de mer erfarna vandrarna. Om man vill ha en lugn och behaglig vandring och bära relativt lite packning kan man med fördel använda sig av de stugor som Svenska turistföreningen har utmed leden. Huvuddelen av stugorna är endast öppna under sommaren men stugorna som finns mellan Kebnekaise och Abisko har även öppet delar av vintern, vanligtvis mars-april. Denna sträcka är även den utmärkt att vandra som nybörjare. Den mer erfarne vandraren, eller den som inte vill trängas och vill vara mer för sig själv, kan välja en sträcka där det inte finns övernattningsstugor. Ett exempel på det är sträckan mellan Kvikkjokk och Jäkkvik. Den sträckan är en av de minst besökta och för att hålla sig torr och utvilad är det bra att ha ett väl fungerande lättviktstält.

Meditation

Svenska Kyrkan, Länsstyrelsen och Svenska turistföreningen har tillsammans anlagt sju meditationsplatser längs med Kungsleden för att hedra Dag Hammarskjöld. Dessa platser anlades 2004 och innehåller, i sten inristade, citat ur Hammarskjölds teologiska funderingar och reflektioner som ”Vägmärken”.

Gammal vandringsled

Arbetet med att anlägga Kungsleden påbörjades av Svenska Turistföreningen redan i början av 1900-talet. I STF:s årsbok år 1900 beskriver föreningens sekreterare att dess styrelse ritat ett streck mellan Kvikkjokk och Tome träsk och sagt att ”Här ska bli Kungsvägen genom Lapplands fjäll”. Den första delen av leden anlades mellan Kvikkjokk och Abisko och de stugor som byggdes längs denna led var Abiskojaure- och Kebnekaisestugorna. Dessa var byggda och färdiga att användas redan 1907. Under 1950-talet slutade leden i Ammarnäs men förlängdes senare, officiellt under 1975, till Hemavan. I Slutet av 1970-talet skapades det statliga ledsystemen i fjällen och Kungsleden kom då att bli en av dessa.

Att ta bilen till leden

Om man planerar att vandra en längre del av leden bör man se till att avtala med någon vän eller genom STF:s försorg se till att få tillgång till någon form av biltransport. Söderifrån finns bilväg till Hemavan där det finns mycket goda övernattningsmöjligheter. Det finns även en bra anslutning till leden från Ammarnäs. Sträckan däremellan är ungefär 70 kilometer och den är mycket lämplig för nybörjare. Vill man komma upp mot Kebnekaise fjällstation, belägen 690 meter över havet, måste man åka till Nikkaluokta där vägen tar slut. Därifrån får man vandra i ungefär två mil innan man når fram till stationen. Fjällstationen har ungefär 220 bäddar och där brukar det för det mesta vara hög beläggning. I huvudbyggnaden finns en restaurang och alla möjliga bekvämligheter såsom dusch och bastu.

Comments are Closed