Fiske & natur

Jag är född och uppväxt i Skåne och i slutet av varje sommar finner jag mig själv önskandes över att jag för en gångs skull ska få uppleva en riktig vinter här i södra Sverige. Och med allt roligt som tillkommer: att åka släde, ha ett snöbollskrig, bygga en snögubbe, och grilla korv mitt i snön. Det är inte särskilt glamouröst. Jag behöver inte ett lyxigt weekendpaket vid en skidresort. Allt jag söker är en vacker vinterdag utomhus som jag kan tillbringa med mina barn. Precis som jag gillar en blå himmel och sol under sommaren så vill jag också att mina vintrar ska vara lika vackra.  

Gott om vinter i Norrland

Som tur är så finns det gott om vinter i Norrland. Här gör man allt som man gör under vintern. Isfiske, åker skidor, bygger en igloo, och allt sånt. Men här kan man också göra allt som tillkommer vintern och julen med jultomten. Men mina barn sa att de var för gamla för sådant. Allt de ville göra var att åka hundsläde. Så först åkte vi till Luleå vilket är en stad som ligger nära mellan Sverige och Finland. Här finns det massor att göra och mina barn blev förälskade i de gulliga hundarna som körde vår släde framåt. Det var precis vad jag hade letat efter och allt som krävdes var ett flyg två timmar upp i mitt hemland.

Åka skidor för första gången

Den första dagen var snart över och vi valde att för nästa dag koppla av på förmiddagen och tända en levande brasa inne i stugan vi hade hyrt. Det var en utmärkt idé för barnen som var trötta sedan de gjort slut på sina energinivåer under den föregående dagen. Men på eftermiddagen gick vi ut igen för att åka skidor och för första gången i våra liv tog vi en kurs i hur man åker långfärdsskidor. Det gick inte särskilt bra och det var ganska svårt men efter någon timme började vi alla förstå hur det gick till och snart gick det mycket bättre. Vår guidade tur var väldigt bra och när de märkte av att vår energi började dala tog de snabbt fram varm choklad och smörgåsar vilket gjorde att energinivåerna snart var på topp igen och vi fortsatte att ta oss fram genom de snötäckta landskapen.

En underbar semester

Efter det åkte vi på en julmarknad och vilken julmarknad det var. Över 30 000 personer hade samlats här och det fanns allt mellan himmel och jord. Men det var en fantastisk samling av människor där vi kunde hitta allt från mat, kultur, fotografier, utställningar och uppvisningar. Det fanns även mycket för barnen att ta del av vilket gjorde det populärt även bland dem. I slutändan var det en fantastisk semester som innehöll allt vi ville ha när vi åkte till Norrland. Och jag måste säga att det var betydligt vackrare på plats än vad jag trodde att det skulle vara. Kylan gjorde mig inte något större besvär heller då man helt enkelt tog på sig en extra tröja eller långkalsonger om det blev lite kyligare vilket gjorde att man klarade sig fint utomhus en hel dag.

Comments are Closed