Farliga djur i Norrland

Sverige är en fantastisk plats om du är intresserad av livet i naturen. Förutom älg, rådjur, och flera olika typer av fåglar, så finns det så mycket du kan se i Sverige. I Sverige finns det även rovdjur som björn, varg, lo och ånga fler. Det kan man förstå då Sverige är det tredje största landet i Euroopa men som trots det har den näst lägsta befolkningen per kvadratkilometer. Det betyder att det finns öppna landskap, med allt från privatägda skogar till nationalparker och ren vildmark.

Det finns dock människor som tror att dessa rovdjur vandrar runt fritt i skogen och till och med tar sig in i städer. Att de bokstavligen lever precis bredvid oss. Men det är en myt som har levt kvar under flera år. Precis som att vi skulle ha isbjörn i Sverige. Så långt norr är vi inte. Och väldigt få personer i Sverige får faktiskt uppleva ett rovdjur på nära håll under deras livstid. Trots det är väldigt många människor rädda för rovdjur, men inte alls lika mycket som rovdjuren räds människor. De undviker oss faktiskt som pesten. Så frågan som består är: är de verkligen farliga?

De vill dig inte illa

Såvitt vi vet har ett lodjur eller en järv aldrig skadat en människa i Sverige. Någonsin. Och den senaste gången en varg attackerade en människa i naturen var 1821. Och det var en varg som hade blivit född i fångenskap och sedan släppts ut i naturen. Björn, å andra sidan, finns det flera rapporterade attacker om. I vissa fall med dödligt utfall. Enligt en rapport från en djurrättsorganisation i Sverige så dog 31 personer i Skandinavien mellan 1977–2012 som resultat av en björnattack. Inte särskilt många alltså. Och faktum är att det finns betydligt farligare djur i Sverige. Men mer om det senare.

Rädsla genom myter

Vad som är sant däremot är att personers rädsla för vissa djur i många fall är svårt att få bort. Myter om vissa djur och hur farliga de är lär man sig om redan från tidig ålder. Genom barnböcker och vandringssägner lär vi oss att björn och varg är onda djur som vill oss illa. De här djuren har också en historisk bakgrund i vilken vi sätter dem i. Men faktum är att björn föredrar att äta blåbär framför att äta människor. Och det ska mycket till för att en björn ska attackera dig i Sverige.

Farligaste djuret i Sverige

Istället finns det ett mindre djur, eller insekt, som är farligare än alla andra djur i Sverige. Du kan säkert gissa vilken det är. För det är samma insekt som skördar flest liv i hela världen. Det är getingar. Och för alla som en gång har blivit stuckna av en geting vet att det kan göra ont. Men att det kan ha ett dödligt utfall är det inte många som känner till. Men för allergiker kan ett getingstick faktiskt leda till döden. Vid sidan om getingar, myggor och bin så finns det också spindlar som är farlig. I Sverige finns det många dödliga spindlar som är farliga.

Comments are Closed