Det världsberömda hotellet i Jukkasjärvi

Det världsberömda hotellet i Jukkasjärvi

Det världsberömda ishotellet i Jukkasjärvi är ett hotell gjort av is. Jukkasjärvi är en liten by som ligger i norra Sverige. Ishotellet ligger cirka 20 mil norr om Polcirkeln och har funnits i 30 år. Tidigare var ishotellet inte öppet alla dagar om året som det är idag. Detta skedde år 2016 i samband med öppningen Icehotel 365. Hotellet drivs med solenergi för att det ska hålla temperaturen om -5 grader. Detta för att isen inte ska smälta och att hotellet kan stå kvar även under sommarmånaderna. Mellan maj och september är det långa soltimmar och därför kan hotellet överleva utan att smälta. Ishotellet har ett registrerat varumärke och det registrerades i Sverige år 1996. Byggnaden innehåller tjugo sviter, en isbar och ett galleri.

Yngve Bergqvist – grundare av ishotellet

År 1989 öppnades en stor igloo, som kallades ”Arctic Hall”. Den var 250 kvadratmeter stor och syftet var att ha den som ett konstgalleri för snö och is. Yngve Bergqvist som är grundare av ishotellet kom på idéen med ishotellet eftersom de varma stugorna var fullbokade en natt och Yngve erbjöd då de gäster som stod utan rum att sova i den kalla ”Arctic hallen”. Gästerna tackade ja till erbjudandet och därefter kom ishotellet till. Konstutställningen har bevarats i alla dessa år och fortsätter att utvecklas. All konst på hotellet är i original, samt varumärkesskyddat.

Det som gör det mer speciellt med ishotellet är att konstverken är gjorda av nya personer hela tiden. Varje år får ishotellet in olika designförslag från olika människor. Det kan till exempel vara arkitekter, grafiska designers och konstnärer. Av alla förslag, som ibland kan bli upp till 150 väljs 15 – 20 förslag ut. De utvalda bjuds sedan över till hotellet så att de kan förverkliga sitt bidrag.

Torneälven

Isen som används när man bygger ishotellet tas från Torneälven. Torneälven är en älv som ligger nästintill ishotellet och isen behöver alltså inte fraktas så långt. Älven är 520 kilometer lång och löper 200 kilometer norr om Polcirkeln. Vilket gör att detta är den största älven i Sverige. På sommaren när isen från hotellet smälter mynnar vattnet ut i älven igen. Det betyder att inget vatten behöver gå till spillo, utan allt återanvänds om igen, vilket gör att ishotellet inte bara är en unik upplevelse, utan det är även ett miljövänligt hotell.

Världens största ishotell

Världens största ishotell

Ishotellet i Jukkasjärvi är känt för att vara världens största ishotell och både svenska och utländska turister besöker hotellet varje år. Isen som tas från Torneälven varje år lagras i en speciell produktionshall endast några meter ifrån. I hallen får man plats med cirka 10 000 ton is, samt 30 000 ton snö. Isen används som grund till hotellet och man använder oftast runt 1000 ton. Snön sprutas över stora metallformar som även de är grunden till ishotellet. Efter ett par dagar när det frusit och packats ordentligt avlägsnas formarna och man har alltså fått grunden till hotellet. Därefter bygger man väggar som skiljer rummen åt. Slutligen transporteras isblocken in i hotellet och de utvalda konstnärerna kan börja forma isen.

Comments are Closed