Alltid något att göra i fjällen

I Sverige har vi otroligt vacker natur och i Norrland finns massor av dramatisk natur att uppleva. Vår svenska fjällkedja som börjar med Sälen i söder och sedan fortsätter längs norska gränsen ända upp till Riksgränsen. Alla som har varit i fjällen blir tagna på ett eller annat sätt av den dramatiska naturen. Du möter den fantastiska naturen bara utanför hotellet eller stugan. Det vackra i naturen kan även bli ödesdigert då fjällvädret kan gå från vindstilla och solsken till hagel och mer eller mindre storm på ett ögonblick. Man ska därför alltid vara noga med att kolla upp vädret med SMHI innan man beger sig ut i naturen, sommar som vinter.

Alltid något att roa sig med

Med den Allemansrätt vi har i Sverige blir fjällen en öppen attraktion för alla. Turister brukar oftast hålla sig till de stora fjällorterna för sina semestrar; Sälen, Åre, Klövsjö, Duved och Hemavan till exempel. Men fjällvärlden bjuder på många små orter som har minst lika mycket att erbjuda. Ta som exempel Stora Blåsjön eller Klimpfjäll som sommartid knyts samman med Vildmarksvägen över Stekkenjokk men som vintertid ligger många timmar ifrån varandra om du inte färdas på skoter över fjällen. Även dessa små orter erbjuder i stor utsträckning samma som de stora orterna men i mindre skala som kan passa många människor bättre. Det kanske är lite sämre utbud på nattliv och restauranger på de små orterna men du får istället en bättre inblick i befolkningens vardag och du kommer dem lätt inpå livet om du ger dem en chans. Skidbackar hittar du såklart i de flesta fjällbyar eftersom de är just fjällbyar. Antalet nedfarter varierar kraftigt men ofta hinner man inte fler än vad de små byarna kan erbjuda ändå.

Sommar i fjällen


Även sommartid kan du roa dig fint i fjällvärlden. Du kan då ge dig ut på vandring för att fiska i någon avlägsen fjällsjö där ingen varit på flera månader. Du kan också ta cykeln vilket blivit populärt på senare år. Att cykla downhill med mountainbike finns i de flesta stora fjällorterna men för den riktigt hårde kan du såklart även cykla uppför. Att ta cykeln ut på fjället kan vara ett bra sätt om du inte gillar eller kanske inte kan vandra men ändå vill uppleva tystnaden och ensamheten ute på ett fjäll. När det gäller vandring finns flera sätt att gå tillväga. Du kan gå på redan förutbestämda leder eller ta en egen väg som du själv bestämmer, men tänk då på att alltid meddela någon innan var du går. En av de mest kända vandringslederna i världen är vår svenska ”Kungsleden” som är hela 40 mil lång och går mellan Abisko och Hemavan. Man kan lugnt säga att det alltid finns något att roa sig med i fjällen men det kanske inte alltid är det självklara valet för en semester. Ofta beror det nog på att vi i dagens samhälle inte riktigt tycker att vi ”gör” något när vi vandrar eller fiskar fastän det kanske är precis sådana saker vi ska fokusera på för att må bra, helt klart något att tänka på!

Sommar i fjällen

Comments are Closed